AIDS مخفف عبارات Aquired Immune Defficiency Syndrome و به معني «سندرم نقص ايمني اكتسابي » مي باشد که يك بيماري پيشرونده غير قابل درمان است و علت آن ويروسي به نام HIV است، اين بيماري از سال 1986 به عنوان يك بيماري جديد و مشخص شناسايي شد.
اصطلاح هپاتيت ويروسي يا يرقان عفوني در مورد عفونت اوليه كبد بكار برده مي شود كه ممكن است در اثر ويروس هپاتيت آ (HAV) ، هپاتيت بی HBV) ) ، هپاتيت سي (HCV)، هپاتيت دي (HDV) ، هپاتيت اي (HEV) ، هپاتيت جي (HGV) و يا برخي از ويروسهاي ديگر نظير ويروس سايتومگال ، ويروس هرپس سيمپلكس ، ويروس آبله مرغان – زونا ، ويروس سرخجه ، ويروس كوكساكي و ايجاد گردد.
پوکی استخوان(استئوپروز) نوعی اختلال در متابولیسم بافت استخوان است که باعث کاهش وزن و استحکام استخوان می شود. استخوان مانند سایر نسوج بدن عضوی زنده و دائما در حال تغییر(تخریب و ترمیم) است تا غلظت کلسیم و فسفر خون را در حال تعادل نگاه دارد. هرگونه اختلال در این تغییر و تبدیل باعث بهم خوردن فعالیت و کیفیت ساختمانی اسنخوان می شود.
چه عواملی خطر بیماری را تشدید میکند؟
هر یک از عوامل زیر به تنهائی یا به همراه یکدیگر میتوانند موجب بروز پوکی استخوان و یا تشدید آن شوند:
1- کمبود کلسیم و ویتامین D در رژیم غذائی
2- استعمال سیگار و مصرف زیاد قهوه، چای و مشروبات الکلی
غلیظ شدن ادرار باعث ته نشینی و رسوب مواد موجود در آن می شود0 در نتیجه سنگ کلیه ایجاد می گردد 0 در واقع سنگ کلیه ذرات کوچک و سختی است که در یک یا هر دو کلیه تشکیل شده و گاهی به داخل حالب ها ( لوله های عضلانی باریکی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند ) انتقال می یابند کسانی که سنگ کلیه دارند ممکن است نیاز به پیروی از یک رژ یم غذائی خاص داشته باشند ابتدا باید نوع سنگ تشخیص داده شود و سپس تغییرات رژیمی صورت گیرد
بطور کلی پنج نوع سنگ کلیه وجود دارد :
1- سنگ های کلسیم فسفات که اغلب سنگ ها را تشکیل مید هند
2- سنگ های کلسیم اگزالات که این نوع سنگ ها نیز شایع هستند
بيماري سرطان بالقوه درمان پذير است به شرط آنكه در مراحل اوليه تشخيص داده شود و درمان سريعا آغاز گردد. بايد توجه داشت كه عوارض و علائم باليني بعد از تغييرات ميكروسكپي در عضو مربوطه بروز ميكنند و اين در حالي است كه قبل از تغييرات ميكروسكپي تغييرات ملكولي بوجود آمده اند. لذا براي تشخيص زودرس بيماري ميتوان به بررسي در سطح ملكولي اقدام نمود. محققان همواره بدنبال كشف ملكولهائي هستند كه با اندازهگيري آنها بتوان به وجود تومورها پي برد و تاثير روشهاي درماني را بر اساس ميزان آنها بررسي كرد. به اين قبيل ملكولها شاخصهاي توموري ( يا tumor marker ) ميگويند. امروزه PSA مهمترين شاخص توموري براي تشخيص سرطان پروستات و پيگيري درمان آن محسوب ميشود. در بين مردان بعد از سرطان ريه، سرطان پروستات مهمترين عامل مرگ و مير بعلت سرطان به حساب ميآيد و در تشخيص سرطان پروستات سنجش PSA كاربرد روزافزوني يافتهاست و توصيه شدهاست كه در مردان بالاتر از 50 سال اين آزمايش در كنار آزمايش ركتومي پروستات براي تشخيص زودرس سرطان پروستات مورد سنجش قرار گيرد. ثابت شده است كه چنانچه سرطان پروستات در مراحل اوليه تشخيص داده شود با روشهاي جراحي يا ساير روشهاي درماني قابل معالجه خواهد بود.